V sredo, 16. oktobra 2024, smo obiskali Računalniški muzej v Ljubljani, kjer smo spoznali zgodovino razvoja računalništva, predvsem v Sloveniji, pa tudi širše v svetovnem merilu. Muzej se nahaja v središču Ljubljane in ponuja zanimiv vpogled v zgodovino računalniške tehnologije, od prvih mehanskih računalnikov do sodobnih pametnih naprav. 

Ob prihodu nas je pričakala vodička, ki nam je predstavila glavne točke muzeja. Ogledali smo si različne računalnike, od starodavnih modelov, kot je IBM 5150, prvi PC, do slovenskih računalnikov Iskra Delta, ki so bili pionirji v razvoju računalništva pri nas. Na ogled so bili tudi prvi kalkulatorji, stare konzole za videoigre in številni programski mediji, kot so kasete, diskete ter CD-ji. Predstavili so nam pomembne izumitelje, ki so pripomogli k sestavi računalnikov in sodobnejše tehnologije, kot so Charles Babbage, ki je zasnoval prvi mehanski računalnik (analitična mašina), Ada Lovelace, prva programerka, ki je napisala algoritme za Babbageovo napravo,  Alan Turing, ki je  razvil teoretični model univerzalnega računalnika (Turingov stroj) … 

V sklopu obiska je bilo organizirano tudi predavanje o zgodovini računalništva v Sloveniji. Predavateljica je izpostavila pomen podjetja Iskra Delta, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja postavilo temelje za računalniško industrijo v Sloveniji. Prav tako je bilo govora o razvoju interneta v Sloveniji ter o pomenu računalništva za sodobno družbo. 

Poleg vodenega ogleda muzej ponuja tudi interaktivne vsebine. Učenci smo lahko preizkusili delovanje nekaterih starinskih računalnikov in video iger. Posebej zanimivo je bilo, da smo se lahko preizkusili v programiranju. Med seboj smo si lahko prek naprave z LED lučmi, ki je delovala kot pomanjšana osnova pametne naprave, pošiljali sporočila. Drugi del interaktivnega dela je bilo sestavljanje računalnika izpred 15 let, kjer smo s pomočjo tehnikov, ki sta nam razložila namene delov računalnika, sestavili svoj PC računalnik.  

Obisk Računalniškega muzeja je bil poučen in hkrati zabaven. Poudaril je pomen tehnologije v našem vsakdanjem življenju ter nas spomnil na korenine sodobnih naprav, ki jih danes uporabljamo. Muzej je odlična destinacija za vse, ki jih zanima tehnološka zgodovina, predvsem pa je zanimivo za mlajše generacije, ki lahko izkusijo, kako so delovali prvi računalniki in naprave. 

Obisk smo zaključili z novo pridobljenim znanjem o razvoju računalništva ter z zanimanjem za tehnično dediščino, ki jo muzej ohranja. 

Tina Zeljić, 9. B 

Dostopnost