Izjeme od karantene

Jan 19, 2022 | Obvestila

Spoštovane starši,

zaradi Odloka o spremembi in dopolnitvah Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 (Ur.l.RS, št. 8/22), so na NIJZ pripravili obsežnejšo posodobitev Navodil vzgojno-izobraževalnim zavodom, ob sumu ali potrjenem primeru okužbe s SARS-CoV-2 v šoli.

Navodila so objavljena na spletni strani

https://www.nijz.si/vzgojainizobrazevanje

V vrtcih, šolah in zavodih se pričnemo ravnati po posodobljenih Navodilih, danes, v sredo, 19.1. 2022.

Povzetek navodil:

Učenci (ki niso prebolevniki ali cepljeni) v OŠ še naprej izvajajo samotestiranje s HAG za samotestiranje v vzgojno izobraževalnem zavodu trikrat tedensko. Učenci, ki se ne testirajo s HAG za samotestiranje (in niso prebolevniki ali cepljeni) dokazujejo pogoj T z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur ob odvzema brisa, ali testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

V skladu z Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 87/21, 132/21,144/21,149/21, 164/21,190/21,200/21 in 2/22) so izjema za napotitve v karanteno na domu zaradi visoko rizičnega kontakta (VRK) naslednje:

– oseba, ki je prejela poživitveni odmerek cepiva

– je oseba prebolela Covid-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni in je od njega minilo manj kot 45 dni,

– oseba, ki je prebolela Covid-19 IN je bila cepljena z drugim odmerkom cepiva,

– zaposleni v vzgoji in izobraževanju pod pogojem, da v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika s povzročiteljem Covid-19 vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom ali testom HAG za samotestiranje ter uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2.

– učenci v programih, v katerih se pridobi javnoveljavna izobrazba pod pogojem, da je šlo za VRK stik s povzročiteljem Covid-19 v času udeležbe pri izvajanju vzgojno-izobraževalne dejavnosti v vzgojno-izobraževalnem zavodu, ki v obdobju sedmih dni od VRK s povzročiteljem Covid-19 v vzgojno-izobraževalnem zavodu vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s testom HAG za samotestiranje (razen če je v posameznem oddelku potrjena okužba pri več kot 30% učencev).

Primer: Učenec, ki je bil v visokorizičnem stiku v okviru družine, na plesnih vajah, na nogometu, … NI IZJEMA OD KARANTENE! Tak učenec je napoten v karanteno na domu.

 

Ko se bo v oddelku pojavila potrjena okužba s COVID-19, vas bomo starše o tem obvestili. Naslednji dan naj vsi učenci, ki niso prebolevniki v zadnjih 45 dneh ali prebolevniki in dvakrat cepljeni, prinesejo s seboj teste za samotestiranje za nadaljnjih 5 šolskih dni (2 dneva od 7 dni sta v času vikenda). Učenci, ki nimajo soglasja za samotestiranje in se testirajo pri zunanjih izvajalcih, se bodo morali testirati vsak dan naslednjih 7 dni.

Branko Lah,
ravnatelj

Dostopnost