Obisk otrok Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana

V petek je bil zelo zanimiv dan. Obiskali smo učence na šoli za gluhe in naglušne. Sprejela nas je učiteljica Simona. Govorila je zelo razločno in dokaj glasno. Povedala nam je, da uči tretji razred. Njeni učenci slišijo zelo slabo ali sploh ne slišijo.

V razredu je bilo 6 otrok, 5 fantov in ena deklica. Učilnica je bila veliko manjša od naše. V učilnici so imeli tudi paličnjake. Vsem so nam bili zelo všeč. Potem smo šli v drugi razred, kjer je bilo še več otrok. Tam smo poslušali pravljico Kraljična na zrnu graha. Poleg učiteljice Simone, ki je brala iz slikanice, je sedela še učiteljica Staša, ki je kazala znakovni jezik. Nekatere kretnje sem se naučil. Po pravljici smo se naučili enoročno znakovno abecedo. Najprej so pokazali svoje ime učenci njihove šole, potem pa še nekateri izmed nas.

Skupaj smo zapeli pesmice, ki smo se jih učili v šoli. Spoznal sem tri učence Iana, Vita in Aljaža. Vsi imajo v ušesu polžka. To je naprava s katero bolje slišijo.

Na koncu smo povabili naše nove prijatelje na našo šolo. Rekli so, da se bodo z veseljem odzvali povabilu. Upam, da pridejo čim prej, da me naučijo še več kretenj znakovnega jezika.

Nikoli ni slabo, če znaš “govoriti” kakšen jezik več.

Aaron Kalist Sušnik, 2.c